Berliinin nähtävyyksiä

berliini nahtavyydet (1)

Saksan pääkaupunki Berliini on suuri. Siellä asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Se on Euroopan unionin kolmanneksi suurin kaupunki Lontoon ja Pariisin jälkeen. Matkailijoille kiintoisin alue on Berliinin kaupungin keskusta. Mielenkiintoisimmat nähtävyydet sijaitsevat Itä- ja Länsi-Berliinin rajalla. Berliini on maastoltaan melko tasainen, joten kaupungin kiertäminen ei pitäisi olla vaikeata lapsiperheille eikä niille, joiden on muuten vaikea kävellä. Mutta isohan keskustakin on, joten ei ahnehdita. Julkisen liikenteen käyttäminen on hyvinkin paikallaan.

berliini nahtavyydet (3)Aloitamme idästä kuuluisalta Alfred Döblinin kuvaamalta Berlin-Alexanderplatz-auktiolta. Alexanderplatz oli 1920-luvulla Berliinin yöelämän keskuksia ja DDR:n aikoina siitä tuli suosittu kokoontumispaikka. Niinpä se olikin pitkään DDR:n näyteikkuna. Aukiolle rakennettiin 1960-luvulla 368 metrinen televisiotorni, yksi kaupungin maamerkeistä. Torniin voi kiivetä 203-207 metrin korkeudelle, josta pääsee ihailemaan kaupunkimaisemia. Tornissa sijaitsee myös näköalaravintola. Alexanderplatzin suuri kello, die Weltzeituhr, näyttää aikaa eri puolilla maailmaa. Nykyisin Alexanderplatzilla on suuria tavarataloja.

712044Kun ylitämme Spree-joen, törmäämme ensimmäiseksi Museumsinseliin, joka on päässyt ansiokkaasti Unescon maailmanperintöluetteloon. Berliinin Museosaaren kokonaisuus koostuu viidestä museosta, joissa on merkittäviä nähtävyyksiä moneen lähtöön: on vanha ja uusi historiallinen museo, joissa voi ihailla mm. antiikin aikaista ja egyptiläistä taidetta, ja on vanha kansallisgalleria, jossa voi nähdä teoksia klassisismin, romantiikan, biedermeierin ja ranskalaisen impressionismin ajoilta, Bode- veistosmuseo ja Pergamen-museo, jossa on mm. Pergamonista tuotu Zeuksen alttari. Museuminselin läheisyydessä sijaitsee Berliinin tuomiokirkko.

Levähdetään hetki ennen kuin jatkamme kierrosta. Paikaksi ehdotamme Spree-joen kupeessa sijaitsevan Ständige Vertretung (Pysyvä edustusto) – nimistä ravintolaa sen mielenkiintoisen idean vuoksi. Ravintolan viittaa Saksan uudempaan historiaan, ja jos onni suosii, kuppilassa voi nähdä Saksan julkkispoliitikon.

Checkpoint CharlieLähihistoriasta enemmän kiinnostuneiden kannattaa suunnistaa suoraan Checkpoint Charlielle, jossa sijaitsi kuuluisin Länsi- ja Itä-Berliinin välinen Berliinin muurin rajanylityspaikka. Nykyisin muurin historiaan voi tutustua Haus am Checkpoint Charlie –museossa.

Tästä hieman itään matkailija osuu Martin Gropius -taloon, joka on Berliinin merkittävin näyttelyhalli.

berliini nahtavyydet (11)Ja ihan muutama askel siitä luoteeseen löytääkin itsensä Potsdamer Platzilta. Potsdamer Platz on nyky-Berliinin ylpeys, jonka laidalla on hienoja nimekkäiden arkkitehtien suunnittelemia korkeita lasirakennuksia. Näissä rakennuksissa sijaitsevat liiketilat toimistoineen, mutta myös esimerkiksi ravintolat ja elokuvateatterit. Täällä pidetään myös joulutoreja.

berliini nahtavyydet (12)Jatkettaessa matkaa Potsdamer Platzilta pohjoiseen pitkin Ebertstrassea aukeaa vasemmalla puolella Tiergarten – Berliinin suurin puisto ja kaupunkilaisten suosittu ulkoilualue.

Tiergarten johtaa suoraan kohti Berliinin tunnetuinta maamerkkiä – Brandenburgin porttia. Brandenburgin portti (artikkelin pääkuvassa) kuuluu Saksan suosituimpiin nähtävyyksiin. Preussin kuninkaan aikakaudella, 1700-luvun jälkipuoliskolla rakennettu portti on Berliinin symboli termin varsinaisessa merkityksessä – se on ainoa jäljelle jäänyt kaupungin portti sekä jaetun Berliinin tunnusmerkki. Jaetussa Berliinissä portti sijaitsi ei-kenenkään maalla.

berliini nahtavyydet (14)Lähellä Brandenburgin porttia löytyy arkkitehti Peter Eisenmanin suunnittelema Juutalaismuistomerkki, joka pystytettiin Euroopan murhattujen juutalaisten muistoksi vuonna 2005.

berliini nahtavyydet (15)Brandenburgin portilta takaisin kaupungin keskustaan päin vie näyttävä puistokatu Unter den Linden. Kyseinen bulevardi on todennäköisesti Saksan kuuluisin katu. Kadun varrella sijaitsee lukuisia arvostettuja instituutiota ja arvokkaita rakennuksia. Absurdia kyllä, vaikka tämä puistokatu onkin hyvin tärkeä ja arvostettu, tunnelma on kuitenkin rento ja aurinkoinen. Oikein tunnelmarikas katu muistuttaa jonkin verran helsinkiläistä Esplanadia.

berliini nahtavyydet (16)Vain yksi kortteli Brandenburgin portilta kohti länttä ja ollaankin jo entisen Länsi-Berliinin puolella. Siellä katse osuu ensimmäisenä Saksan tärkeimpään poliittiseen instituutioon – Reichstagiin. Reichstag on Saksan valtiopäivätalo eli Saksan parlamentti. Nykyisin siellä istuu 622 kansanedustajaa. Reichstag on kaunis itse rakennuksena ja siellä pääsee joskus vierailemaankin. Rakennuksella oli epäonnea: historiansa aikana se on ehtinyt vaurioitua tulipalossa ja oli muutenkin raunioitua. Kylmän sodan aikana rakennus oli tilapäiskäytössä, mutta vuonna 1999 parlamentti muutti takaisin restauroituun rakennukseen. Silloin rakennettiin muun muassa paljon keskusteluja aiheuttanut lasikupoli.

berliini nahtavyydet (17)Kurfürstendamm on 3,5 km pitkä bulevardi, joka sijaitsee Tiergartenista etelään. Bulevardi “alkaa” Keisari Vilhelmin muistokirkolta (Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche), joka on niin ikään yksi Berliinin tunnetuista maamerkeistä. Kirkko kuvaa myös rauhaa ja sovintoa symboloiden Berliinin voimakasta halua rakentaa uudelleen toisessa maailmansodassa pahasti tuhottua kaupunkia. Kurfürstendamm ympäristöineen muodosti kylmän sodan aikana Länsi-Berliinin keskustan.

Kurfürstendamm on myös suosittu kauppakatu, jonka varrella komeilee KaDeWe – mannermaisen Euroopan suurin tavaratalo. Myös Adrianin henkilökunta lankesi ostoshoukutuksiin jo kauan sitten, ja tavaratalon tuliaiset ovat yhä käytössä, sen verran laadukasta tavaraa siellä myydään. Ks. hintataso Saksa.

berliini nahtavyydet (18)Adrian lisää keskustan nähtävyysluetteloon Gendarmenmarkt-aukion, jonka laidalla sijaitsevat mm. Saksan tuomiokirkko, Ranskalainen tuomiokirkko ja Konserttitalo. Aukiota on kehuttu yhdeksi Euroopan kauneimmista. Aukio muuttuu varsin tunnelmalliseksi joulualusaikana.

berliini nahtavyydet (19)Keskustan ulkopuolella kannattaa käydä tutustumassa Berlinin modernistisiin asuinalueisiin, joiden ansiosta Berliini sai toisenkin listauksen Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Berliinin modernistiset asuinalueet, rakennettu vuosien 1913-1934 välillä edustavat sen ajan edistyksellistä arkkitehtuuria. Tavoitteena oli saada vähävaraisille tarkoitettuihin vuokra-asuntoihin mahdollisimman paljon valoa, ilmaa ja aurinkoa, aivan kuten Helsingin funktionalistisella arkkitehtuurilla oli tarkoitus samana aikakautena. Berliinin modernistiset asuinalueet sijaitsevat eri puolella Berliiniä. Esimerkiksi Britz-kaupunginosasta löytyy Hufeisensiedlung– niminen alue, joka rakennettiin 1925-1933 välisenä aikana. Hevosenkenkää muistuttava lähiötä pidetään nykyaikaisen kaupunki- ja asuntosuunnittelun merkkipaaluna.

berliini nahtavyydet (20)Berliini on ollut myös Preussin kuningaskunnan keskus. Tätä aikakautta edustaa Preussin kuninkaan Fredrik I:n puoliso Sophie Charlotten rakennuttama palatsi, Charlottenburgin linna. Linna on Berliinin jäljellä olevista linnoista suurin, ja se edustaa italialaista barokkityyliä. Linna on välillä toiminut myös Saksan presidentin virka-asuntona. Nykyisin linnassa toimii museo. Linnan yhteydessä voi nähdä myös komean puisto lampineen. Linna löytyy osoitteesta Spandauer Damm 10, S-radan pysäkki luonnollisesti Schloss Charlottenburg.

Lue lisää Berliinistä: muut elämykset, lapset, liikenne, ruoka, ostokset, retket lähiseudulle. Varaa tästä hyvä hotelli Berliinistä. Oletusarvona on 3*≤ ja kaksi henkilöä/vrk.

Esimerkkejä Adrianin räätälöidyistä matkoista Saksaan – tilaa tästä omasi!

Hotellit Berliini, Autonvuokraus Berliini, Lennot BerliiniLufthansa, Air Baltic, KLM   Hotellit Travemünde-Lyypekki.

Lentotarjouksia Saksan eri kaupunkeihin, autonvuokraus Saksassa:

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...