Potsdamissa huolia vailla

brandenburg (1)

Berliinin matkailijoille suosittelemme vähintään puolen päivän retkeä Potsdamiin. Potsdam on Berliiniä ympyröivän Brandenburgin osavaltion pääkaupunki. Potsdam on linnojen ja puutarhojen kaupunki ja listattu Unescon maailmanperintöluetteloon.

brandenburg (3)Potsdamin kuuluisin nähtävyys on upea Sanssouci (=huoleton), preussilaisen kuninkaan Fredrik II Suuren rakennuttama rokokootyylinen huvilinna, joka oli saksalaisten keisareiden käytössä aina vuoteen 1918 asti. Toisin kuin monet muut rakennukset Berliinin seudulla, Sanssouci selviytyi vaurioitta toisesta maailmansodasta, ja siitä pidettiin hyvää huolta myös DDR:n aikana. Linnaa ympäröi hyvin kaunis puisto.

Potsdam, Weihnachten im Hollaendischen ViertelSanssoucin linnan lisäksi Potsdamissa on muitakin näkemisen arvoisia kohteita, esimerkiksi Brandenburgin portti, Potsdamin vanhan kaupungin portti, historiallinen kaupunginosa, jonka yhteydessä voi nähdä kutojakorttelin, hollantilaiskorttelin ja venäläisen Alexandrowka-siirtokunnan mallikylän, joka omistettiin vuonna 1827 tsaari Aleksanterille.

Schloss CecilienhofLisäksi Potsdamista löytyy eksoottinen itämäisen tyyliin rakennettu Höyrykonetalo (Dampfmaschinenhaus), Caputh-linna ja puisto, jossa voidaan tutustua mm. kuninkaan Friedrich Wilhelmin I hollantilasilla laatoilla koristettu ruokasaliin, Sanssoucin yhteydessä oleva  Klausbergin Belvedere ja Cecilienhof-linna, jossa vuonna 1945 pidettiin Potsdamin konferenssi.

brandenburg (10)Potsdamin nähtävyytenä mainitaan lisäksi vielä elokuvastudio Babelsberg, jossa voi nauttia elokuvien historiasta. Täällä on kuvattu mm. Fritz Langin ohjaama Metropolis ja Marlene Dietrichin tähdittämä Sininen enkeli.

Edellinen kohde sopii myös lapsiperheille. Muita lapsille kiinnostavia ideoita Brandenburgin osavaltiossa: Potsdamissa Vantaan Heurekaa muistuttava Extavium Potsdam – interaktiivinen tiedekeskus sekä tekstin lopussa mainittu Tropical Islands– kylpylä ja vesipuisto.

Potsdamiin pääsee helpoimmin autolla. Toinen tapa on käyttää julkisia liikennevälineitä.

Brandenburgin osavaltion alkuperä on kolmella Havel-joen saarella. Kyllä, 900- luvulla perustettu Brandenburgin kaupunki on yhä olemassa ja voi oikein hyvin. Kaupungin päänähtävyydet ovat kirkkomuseo, jossa on näytillä varhaishistorian aarteita sekä viereisellä saarella toimiva Pyhän Paulin dominikaaniluostari, jossa on esineitä vielä pidemmältä ajalta, kivikaudelta.

brandenburg (12)Toisenlaisiin elämyksiin pääsee Brandenburgin kaupungista suoraan itään noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä. Kylpyläkaupunki Bad Saarow on 1900-luvulta alkaen toiminut rentoutumispaikkana. Kylpylän asiakkaina olivat aluksi varakkaat porvarit, sen jälkeen vähemmän varakkaat, mutta kuuluisat kirjailijat, näyttelijät ja urheilijat. Kylpemään pääsee Bad Saarowiin edelleen, sekä lisäksi esimerkiksi pelaamaan tennistä tai golfia. Tässä muutama kylpylähotelli:  A-ROSA Scharmützelsee 5*, Esplanade Resort & Spa 4*, a-ja Bad Saarow. Das Resort 4*.

Kylpylästä hieman itään, aivan Puolan rajalla, sijaitsee Vantaan ystävyyskaupunki, Frankfurt an der Oder. Kaupungissa on perustettu osavaltion ensimmäinen yliopisto 1500-luvulla. Kaupunki muodostaa puolalaisen Słubicen kaupungin kanssa kaksoiskaupungin, joiden välillä on Oderjoki.

brandenburg (16)Teollisuushistoriasta kiinnostuneille neuvotaan kaksi kohdetta. Toinen on Euroopan suurin kalkkikivilouhos, jossa on louhittu kalkkikiveä yli 750 vuoden aikana. Kalkkikivelle omistettu Rüdersdorfin museopuisto tarjoaa opastettuja polkuja tai jeepin kyydissä ajaen. Paljon uudempaa historiaa on tarjolla DDR:n kaudelle omistetussa museossa, jossa voidaan tutustua edesmenneen valtion arkipäiväsiin käyttöesineisiin. Museo sijaitsee Eisenhüttenstadt- nimisessä kaupungissa Puolan rajan tuntumassa. Kaupungin entinen nimi on Stalinstadt, ja nimensä mukaisesti siellä on paljon stalinistista arkkitehtuuria ja elementtirakennuksia.

brandenburg (18)Brandenburgiin osavaltioon kuuluu myös Spreewald, joka on saanut nimensä 1000 kilometrin pituisesta Spree-joesta. Vesistölabyrintti muodostaa ihanteellisen ympäristön vesiurheilulle. Spreewald kuuluu Unescon biosfäärialueeseen. Lehden kylässä voi maistella seudun hapankurkkuja tai piparjuurta, sekä käydä ulkoilmamuseossa ja kurkistaa talonpoikien elämään menneiltä ajoilta. Spreewaldin alueella sijaitsee myös Ala-Lausitz. Lausitz tunnetaan muun muassa sen sorbivähemmistöstä. Ala-Lausitzin tärkein kaupunki on Cottbus, jossa sijaitsee mm. Branitzin linna ja mielikuvituksellinen puisto. Cottbusin kielivähemmistö puhuu länsislaavilaiseen haaraan kuuluvaa alasorbia. Spreewaldista (Burg) löytyy myös kylpylä, jossa on lämpötila mukavat 34-38C. Spreewaldista hieman pohjoiseen voi niin ikään mennä kylpemään Krausnickin Tropical Islands-kylpylään, joka on lisäksi paljon muutakin: Maailman suurin sisällä kasvava sademetsä.

Esimerkkejä Adrianin räätälöidyistä matkoista Saksaan – tilaa tästä omasi!

Hotellit Potsdam, Hotellit Berliini, Hotellit Bad Saarow, Hotellit Frankfurt an der Oder, Hotellit Spreewald, Autonvuokraus Potsdam, Autonvuokraus Berliini, Lennot BerliiniLufthansa, Air Baltic, KLM  Hotellit Travemünde-Lyypekki.

Lentotarjouksia Saksan eri kaupunkeihin, autonvuokraus Saksassa:

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...