Münchenin nähtävyyksiä

munchen nahtavyydet (1)

Ottaen huomioon kaupungin koon Münchenin keskusta vaikuttaa suhteellisen pieneltä ja moni nähtävyys sijaitsee lähekkäin.

munchen nahtavyydet (2)Aloitamme nähtävyyskierroksen Münchenin maamerkistä: Frauenkirche on Münchenin arkkipiispan tuomiokirkko ja samalla kaupungin symboli. Kirkko on rakennettu pelkistetyn myöhäisgoottilaisen tyylin mukaisesti, ilman monia muuten aikakaudelle tyypillisiä koristeellisia ornamentteja. Tuomiokirkon tunnistaa 99 metriä korkeista kaksoistorneista ja niiden päällä olevista sipulinmuotoisista kupoleista. Toiseen niistä on mahdollisuus kiivetä ja ihailla kaupunkia sekä sen taustalla olevia Alppeja.

munchen nahtavyydet (4)Muutama askel Münchenin tuomiokirkosta sijaitsee kaupungin keskusaukio Marienplatz. Sen laidalta löytyy mm. Uusi kaupungintalo, yksi kaupungin suosituimmista valokuvauskohteista. Uusgoottilaiseen tyyliin rakennetun kaupungintalon tornissa on kuuluisa Rathaus-Glockenspiel-kello, joka soi päivittäin (kello 11, 12 ja kesäisin myös kello 17). Toisin kuin Prahan vanhankaupungin raatihuoneella, täällä kellon lyöjinä eivät esiinny apostolit, vaan tanssijat. Tässäkin rakennuksessa on mahdollista kiivetä torniin ja ihailla kaupunkia lintuperspektiivistä. Munchenin joulutoria, joka ulottuu Marienplatzin aukiolta kohti tuomiokirkkoa käy vuosittain katsomassa noin 3 miljoonaa kävijää.

munchen nahtavyydet (7)Jos Marienplatzilta otetaan muutama askel etelään, törmätään kaupungin suosituimmalle kauppatorille – Viktualienmarktille. Noin korttelin verran pohjoisempana sijaitsee kaupungin kuuluisa Hofbräuhaus, joka on maailman tunnetuin oluttupa. Oluen juonti sisältyy muutenkin Münchenin pakollisiin kuvioihin, mutta Adrian ei ole aivan varma, onko tämä se aidoin ja tunnelmallisin ympäristö. Mutta nähtävyyksinä ihan varmasti kärjessä.

munchen nahtavyydet (8)Kaksi korttelia pohjoisempana voidaan nähdä Residenz– kokonaisuus, josta Baijerin kuningaskuntaa hallitsi aikoinaan Wittelsbach-suku. Palatsi on nykyisin museona. Residenssin vasemmalla puolella komeilee Pyhän Kajetanuksen kirkko, rakennettu italialaiseen korkeaan barokkityyliin.

munchen nahtavyydet (10)Kesäkuumuutta voi paeta kaupungin keskuspuistoon: suuri Englische Garten (Englantilainen puutarha) tarjoaa varjojen ja penkkien lisäksi myös ainakin kaksi isoa olutravintolaa terasseinen.

Pienehköllä saarella, Isar-joen ympäröimänä sijaitsee kävijämäärältään yksi Saksan suurimmista museoista – Deutsches Museum. Museo on maailman suurin tekniikan ja tieteen museo. Museon läheisyyteen pääsee kaikilla julkisilla kulkuvälineillä.

munchen nahtavyydet (13)Tekniikan museon lähettyvillä sijaitsee Kunstareal. Kunstareal-kortteli koostuu seitsemästä museosta. Jos näistä pitäisi joku valita, ensimmäisenä kannattaisi käydä Alte Pinakothek – nimisessä museossa. Siellä on esillä eurooppalaista taidetta 1300-1700-luvulta. Taiteilijoista mainittakoon Albrecht Dürer, Raphael ja Rubens. Varsinkin Rubensin teokset ovat hyvin edustettuina.

munchen nahtavyydet (14)Münchenin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluu myös iso Nymphenburgin linna. Münchenin läntisessä kaupunginosassa sijaitseva linna ja siihen kuuluva ympäristö kuuluu entisille Baijerin hallisijoille, Wittelsbachin suvulle. Linnaa käytettiin aikoinaan suvun kesäresidenssinä. Kaunis barokkipalatsi ja varsinkin linnan tilava puisto sivurakennuksineen on viihtyisä ympäristö ja mallikkaasti hoidettu. Nymphenburgissä nykyisin asuu Wittelsbachin suvun päämies, mutta se on myös avoinna yleisölle.

munchen nahtavyydet (16)München toimi vuonna 1972 olympiakaupunkina, josta kaupungille jäi muistoksi yhä edelleen vaikuttava Olympia-puisto ja -stadion. Urheilualue toimii nykyisin myös isojen tapahtumien järjestelypaikkana. Paikka sijaitsee keskustasta pohjoiseen. Sinne pääsee mm. metrolla, raitiovaunulla ja bussilla. Autoista ja vauhdista kiinnostuneet pääsevät puolestaan ihailemaan kiiltäviä BMW-merkkisiä malleja BMW-museossa, joka sijaitsee Olympiapuiston lähellä.

munchen nahtavyydet (20)Uudemman ajan nähtävyyksistä müncheniläiset ylpeilevät mielellään Allianz-Arena – nimisellä stadionilla. Urheilukenttä on rakennettu vuoden 2006 maailmanmestaruuskilpailuja varten. Nykyisin se on jalkapallojoukkue Bayern Münchenin ja TSV 1860 Münchenin kotistadion. Allianz-Arena sijaitsee keskustasta koilliseen.

Lue lisää Münchenistä: muut elämykset, lapset, liikenne, ruoka, ostokset, retket lähiseudulle. Varaa tästä hyvä hotelli Münchenistä. Oletusarvona on 3*≤ ja kaksi henkilöä/vrk.

Esimerkkejä Adrianin räätälöidyistä matkoista Saksaan – tilaa tästä omasi!

Hotellit MünchenAutonvuokraus München, Lennot München: Lufthansa (suorat lennot), Air Baltic, KLMHotellit Travemünde-Lyypekki.

Lentotarjouksia Saksan eri kaupunkeihin, autonvuokraus Saksassa:

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...