Ylä-Baijerin maisemissa ja vähän länteen

yla-baijeri (1)

Saksan eteläosaan sijoittuva Baijeri on pinta-alaltaan Saksan suurin ja asukasluvultaan Saksan toiseksi suurin osavaltio. Baijeri jakautuu hallinnollisesti useampaan piiriin. Tässä keskitytään ennen kaikkea monipuoliseen Ylä-Baijeriin, joka sijoittuu Alppien ja Tonavan väliin.

yla-baijeri (2)Noin reilun tunnin ajomatkan päästä Ylä-Baijerin keskuskaupungista Münchenistä kaakkoon sijaitsee Baijerin suurin Chiemsee-niminen järvi, jota kokonsa takia joskus kutsutaan baijerilaiseksi mereksi. Järvi on suosittu matkailualue varsinkin kesäisin sen tarjonnan vuoksi aktiivimatkailijoille. Järven keskeltä löytyy muutama saari, joista suurimmalla sijaitsee Baijerin kuninkaan Ludvig II:n rakennuttama Herrenchiemsee-palatsi. Wittelsbachin sukuun kuuluvaa kuningasta pidettiin omituisena, mutta samalla mielikuvituksellisena henkilönä, joka jäi historiaan ennen kaikkia prameiden linnojen rakennuttajana. Ranskan Versaillesia muistuttava Herrenchiemsee-palatsi on yksi kolmesta Baijeriin rakennuttamista Ludvig II:n edustuslinnoista. Linnan ja vesiurheilun lisäksi järven ympäristö tarjoaa myös ulkoilupolkuja patikoitsijoille, lenkkeilijöille ja pyöräilijöille vuorikiipeilijöitä tietenkään unohtamatta. Lue lisää Saksan vuorikiipeilijöiden sivuilta. Lapset saattavat ilahtua alueen Ruhpolding-huvipuistosta, jossa on kokeiltavana esimerkiksi kesäkelkkamäki tai noitakoulu. Huvipuiston läheltä löytyy myös toinen seudun suosittu linna, Schloss Hohenaschau. Noin 1100-luvulla rakennettu linna on avoinna yleisölle touko-lokakuun välisenä aikana. Majoitusvinkki: majoitu kylpylähotelliin joko järven ympärillä tai läheiselle Bad Reichenhallin paikkakunnalle, jossa voit nauttia kivennäislähteisestä kylvyistä, joissa yhdistyvät suolavesi ja alppi-ilmasto.

yla-baijeri (5)Bad Reichenhallista hieman etelään Itävallan rajan tuntumasta löytyy Berchtesgadenin kansallispuisto. Kansallispuiston suurimpia vetonauloja on Königsee -alppijärvi, joka lukeutuu Baijerin kauniimpiin ja suosituimpiin. Lähiseudulla sijaitsee kaunis alppikylä Ramsau, sekä kaikki muut luonnonäidin lahjottamat kauneudet. Berchtesgadenin seutu kuuluu Saksan parantavan ilmaston omaaviin alueisiin sen puhtaan ilmaan, koskemattoman luonnon ja puhtaan veden ansiosta. Berchtesgaden on varsinkin aktiivilomailijoiden keskuudessa suosittu alue monien harrastusmahdollisuuden ansiosta. Saman kunnan vuoristossa sijaitsee Hitlerin kotkanpesä  sillä myös Führerilläkin oli aikoinaan silmää Obersalzbergin kauniille alppimaisemille. Paikka on avoinna toukokuusta lokakuun loppuun. Kotkan pesään pääsee bussilla, kävelleen ja hissillä. Auto jätetään pysäköintipaikalle lähelle Dokumentaatiokeskusta. Berchtesgadenin seudulla voi yöpyä vaikka hyvinvointihotellissa.

yla-baijeri (7)Niin ikään Itävallan rajan tuntumassa, mutta noin 80 km pohjoiseen voi tutustua Euroopan pisimpään linnakompleksiin, 1043 metriä pituiseen Burghausenin linnaan. Salzach-joen tuntumassa kukkulalla sijaitseva, jo keskiajalla perustettu linna kuului pitkään mm. Wittelsbachin hallitsijasuvulle. Käynnin linnassa voit yhdistää oleskeluun Bad Füssingissa sijaitsevassa kylpylässä, jossa voit nauttia 27-42 C asteisesta lämpimästä kylvystä. Varaa tästä hotelli. Toinen vaihtoehto on majoittua kylpyläpaikkakunnalle Bad Griesbach, jossa voit lämpimien kylpyjen välissä käväistä vaikka golfkentällä. Varaa hotelli.

yla-baijeri (9)Toisin kuin idyllisissä Itävallan rajaseudun maisemissa, vain vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä näiltä seuduilta sijaitseva Dachaun keskitysleiri tarjoaa aivan muuta nähtävää. Führerin tuhoisan politiikan harjoittamisen seurauksena on nähtävissä leiri, jossa toisen maailmansodan aikana oleskeli 200 000 vankia, joista runsaat 30 000 ihmistä kuoli. Paikalla voi tutustua mm. näyttelyyn, jossa on karua totuutta sekä vankien parakeista lavasänkyineen että krematorista. Leirin päätyivät varsinkin puolalaiset (yli 40 000), saksalaiset (yli 31 000, mm. Wittelsbachin sukuun kuuluvat henkilöt) ja unkarilaiset (yli 21 000) vangit. Suomalaisia vankeja Dachaussa oli 5. Tähän surullisenkuuluisaan paikkaan pääsee Münchenistä luoteiseen esimerkiksi junalla ja sen jälkeen paikallisbussilla.

yla-baijeri (11)Onneksi tämän kaltainen historia on ohi. Münchenin eteläpuolella sijaitseva Starnberg tarjoaa iloisia historian perspektiivejä. Järven kupeessa sijaitseva Possenhofenin linnassa voi tutustua Itävalta-Unkarin rakastetun tulevan Sisi-keisarinnan lapsuuden kotiin, ja vaikkapa nähdä metsän, jossa tuleva keisarinna on seurannut isäänsä metsästysretkillä. Iloisiin lastenmaailman tunnelmiin pääsee myös Wolfratshausenissa sijaitsevassa Märchenwaldin satumetsässä, teemapuistossa, joka tarjoaa nimensä mukaisesti tunnettuja lasten satuihin liittyviä elämyksiä saksaksi tai englanniksi. Lapset sekä aikuiset viihtyvät varmasti barokkimaisessa Bad Tölzissa, jossa saa mutakylpyjä Alppien juurella. Löydä hotellisi. Läheisellä Bad Wiessee – paikkakunnalla odottavat sinua puolestaan lämpimät jodin ja rikin kiihdyttämät terveelliset kivennäisvesilähteet. Tässä paikkakunnan hotellit.

yla-baijeri (12)Jos haluat kärsiä lomalla, niin ihanteellisen paikan tarjoaa Oberammergau. Pienoinen kylä ei kärsimystä tarjoa aina, vaan onnekkaat pääsevät näkemään kärsimysnäytelmää ainoastaan joka kymmenes vuosi. Kärsimysnäytelmää esitetään kymmenen vuoden välein kylän teatterissa alkaen vuodesta 1634, jolloin kyläläiset päättivät esittää näytelmän kiitollisuuden osoituksesta siitä, että he selvisivät rutosta. Välivuosina ja muutenkin voi tutustua kylän kauniisiin julkisivujen koristettujen rakennuksiin ja puuveistoksiin. Adrian vakuuttaa, että kylä on kaikkea muuta kuin kärsimystä, ja että kylässä voi erittäin hyvin viihtyä kärsimyksen ja sen väliaikana.

yla-baijeri (13)Oberammergausta pohjoiseen sijaitsee Unescon maailmanperintökohde Wieskirche. Kirkko listautui Unescon kohteeseen sen ainutlaatuisen baijerilaistyyppisen rokokootyylinsä ansiosta. Pyhiinvaelluskirkon sisätiloissa ei esimerkiksi näy pimeätä kulmaa sillä aurinko on ympäristöystävällisellä tavalla ratkaissut valaistusongelmat aamusta aina ilta-aurinkoon asti.

yla-baijeri (14)Omituinen kuningas Ludvig II ei jäänyt rakentamaan pelkästään Herrenchiemsee-palatsia. Tyylitietoisena hallitsijana hän rakennutti samoihin aikoihin myös muita komeita linnoja. Niinpä Oberammergausta lounaaseen löytyy pramea Linderhofin linna Ettalista. Muihin Ludvig II:n palatseihin verrattuna Linderhof on suhteellisen pieni, mutta kuninkaalle se oli varmaan sopivan kodikas, sillä hän ehti asua Linderhofissa pitkään.

yla-baijeri (16)Oberammergau kuuluu Garmisch-Partenkirchen piiriin. Paikkakunta tunnetaan Suomessa ennen kaikkea mäkiviikosta sekä vuonna 1936 järjestetyistä talviolympiakisoista, mutta kaupunki tarjoaa myös monia muita talviurheilumahdollisuuksia. Garmisch-Partenkircheniin voi tulla laskettelemaan ja hiihtämään muulloinkin luin uudenvuodenpäivänä: lunta on tarjolla marraskuusta toukokuuhun, yli 60 km rinnettä. Garmisch-Partenkirchen on myös ainoa Saksan jäätikköhiihtoalue, joka sijaitsee Saksan korkeimmalla Zugspitze-nimisellä vuorella, ja jonka huippu ylettyy 2962 metrin korkeuteen. Jos harrastat mieluummin vuorikiipeilyä, kannattaa käydä valloittamassa vuori kevät-syyskautena. Lue lisää Saksan vuorikiipeilijöiden sivuilta. Zugspitzelle pääset myös helposti Zugspitzbahn-junalla, joka ajaa 12 km pituista reittiä Eibseeltä käsin. Perillä saat palkinnoksi ainutlaatuisia alppimaisemia. Taiteen ystävät pääsevät ihailemaan perillä myös nykyaikaisten taiteilijoiden töitä Zugspitsen taidehallissa näinkin korkealla tasolla. Kaupungin kupeessa sijaitsee myös toinen luonnonkauneus: 700 metrin pituinen Partnach-rotko, joka lukeutuu niin ikään Saksan suosituimpiin nähtävyyksiin. Itse kaupunki on huipputason parantavan ilmaston omaava kylpyläkaupunki, jossa raittiin ilman lisäksi voi nauttia elämän tuomista huveista: kävelemisestä, ostoksista, maukkaasta baijerilaisesta ruoasta ja vilkkaasta yöelämästä. Adrianin vinkki: älä kompastu katukiveen kun ihaillet ympäri olevia korkeita vuoria.

Neuschwanstein PanoramaSaksan suositumpiin nähtävyyksiin kuuluu myös Romanttinen tie. Tämä Saksan vanhin, noin 400 km pituinen lomareitti alkaa pohjoisessa Würzburgista ja päättyy etelässä Füssenissä Itävallan rajan tuntumassa. Tie kulkee jokimaisemien, viinitarhojen, mäkien, alppilaaksojen ja järvien ohi. Sen varrelta löytyy nähtävyyksiä, joista on osa tässä artikkelissa jo mainittu. Ihastuttavimmista linnoista kuuluisin on myös maailmanlaajuisesti Neuschwanstein, sekin kuninkaan Ludwig II:n rakennuttama. Ludwig II ei kovin kauan ehtinyt nauttia tästä tarunomaisesta tuotoksesta, sillä hän ehti menehtyä asuttuaan linnassa vain puolisen vuotta. Linna jäi keskeneräiseksi, mutta se ei estä valtavaa kävijämäärää, joka käy katsomassa tätä huikeata luomusta. Neuschwansteinin linna kuuluu vuodesta toiseen Saksan nähtävyyksien kärkeen. Linna on mm. toiminut Disney-yhtiön satulinnojen esikuvana. Satumainen linna löytyy Füssenin kupeesta Hohenschwangau-nimiseltä paikkakunnalta. Vastapäätä Neuschwansteinia, toiselta puolelta  kylää, löytyy toinenkin Ludvig II:n linna. Linnan nimi on Hohenschwangau. Hohenschwangauissa tuleva kuningas vietti lapsuusvuodet.

yla-baijeri (18)Mainitut Ludvig II:n linnat sijaitsevat jo Ylä-Baijerin ulkopuolella, Baijerin osavaltion Schwabenin hallintopiirissä. Schwabenissa sijaitsee myös mm. talviurheilukeskus Oberstdorf , joka Suomessa tunnetaan ennen kaikkea Keski-Euroopan mäkiviikosta (mm. Tauno Luiro, 139 m, 1951). Oberstdorf on myös viihtyisä kylpyläkaupunki. Muita Schwabenin laadukkaita kylpyläpaikkakuntia ovat mm. Kneipp-hoidosta tunnettu Bad Wörishofen, jossa lapsia ilahduttaa linnanmäkimainen Skyline Park– huvipuisto, Schroth-hoitoon erikoistunut Oberstaufen, parantavan ilmaston omaava Kneipp-hoitoon erikoistunut Bad Hindelang.

yla-baijeri (19)Schwabeniin kuuluu myös Bodenjärven itäisellä puolella sijaitseva Lindau. Bodenjärvi ei ole pelkästään kaunis, vaan järven tuntumassa sijaitsee jopa kaksi Unescon maailmaperintökohdetta: Reichenau-saari, ennen kaikkea sen luostarin ansiosta sekä Alppien paalutalot , jotka sijaitsevat järven lähiseudulla. Paalutaloihin (n.4 000 -850 eKr) pääsee tutustumaan esimerkiksi Uhldingen-Mühlhofenissa sijaitsevassa museossa. Lindaun kantakaupunki sijaitsee pienehköllä saarella, jonne pääsee siltaa pitkin, mutta pysäköintipaikkoja on rajallisesti, varsinkin sesonkiaikana. Toinen vaihtoehto on jättää auto mannermaalle ja jatkaa bussilla.

Bodenjärven kupeessa lapsia saattaa ilahduttaa pienellä Mainau-saarella sijaitseva Mainau Kinderland-teemapuisto, joka on kokonaan teemapuiston käytössä. Schwabenissa sijaitsee myös Augsburgin eläintarha, jossa pääsee näkemään mm. sarvikuonoja. Bodenjärven ja Ravensburgin välissä sijaitsee puolestaan leikille ja pelille omistettu Ravensburger Spieleland -teemapuisto .

Kauempana on Tonavan lähde. Miten kaukana? No, siitä ei ole oikein päästy yhteisymmärrykseen, sillä tällä Euroopan toiseksi pisimmällä joella on olemassa useampi lähde. Ainakin yksi lähteistä on Schwarzwaldin  Donaueschingen– nimisessä pikkukaupungissa Baden-Württembergin osavaltiossa. Tonava virtaa tästä kohdasta alkaen vielä yhdeksän muun valtion alueella.

Esimerkkejä Adrianin räätälöidyistä matkoista Saksaan – tilaa tästä omasi!

Hotellit Chiemsee, Hotellit Bad Reichenhall, Hotellit Ramsau, Hotellit Bad Füssing, Hotellit Bad Griesbach, Hotellit Dachau, Hotellit Wolfratshausen, Hotellit Bad Tölz, Hotellit Bad Wiessee, Hotellit Oberammergau, Hotellit Garmisch-Partenkirchen, Hotellit Neuschwanstein, Hotellit Oberstdorf, Hotellit Bad Wörishofen, Hotellit Oberstaufen, Hotellit Bodenjärvi, Hotellit Augsburg, Hotellit Ravensburg, Hotellit Donaueschingen, Hotellit MünchenAutonvuokraus München, Lennot München: Lufthansa (suorat lennot),  Air Baltic, KLM,   Hotellit Travemünde-Lyypekki.


Lentotarjouksia Saksan eri kaupunkeihin, autonvuokraus Saksassa:

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...