Dresden – Elbejoen taiteilijakaupunki

dresden (1)

Elbejoki tekee kaksi mutkaa Saksin  keskiosan viiniviljelyalueella. Tähän kauniiseen jokimaisemaan sijoittuu vuonna 1206 perustettu Dresden. Elbeniityt (Elbwiesen) kulkeva toista kymmentä kilometriä molemmin puolin jokea kaupungin läpi vain sisäkaupunginkia lukuunottamatta. Käydäänpä siellä.

Muutama vuosisata kaupungin perustamisen jälkeen Dresdeniin syntyi August II Väkevä (1670 –1733). Se oli onnenpotku kaupungille ainakin kestävän matkailun kannalta. Juuri hänen ansiostaan Dresdenistä tuli kaunis ja mielenkiintoinen vierailukohde. August II Väkevä oli Saksin vaaliruhtinas ja Puola-Liettuan kuningas. Hän oli taiteiden ja arkkitehtuurin suojelija. Hallitsija keräsi mahtavan taidekokoelman ja rakennutti barokkipalatseja. Hän myös houkutteli Dresdeniin eurooppalaisia taiteilijoita. Moni heistä asettuikin Dresdeniin, ja sen seurauksena siitä tuli merkittävä kulttuurikeskus Euroopassa. Dresdenissä ovat toimineet eri aikakausina mm. säveltäjät Richard Wagner, Richard Strauss, taidemaalarit Ernst Ludwig Kirchner ja Oskar Kokoschka ja arkkitehti Gottfried Semper. Dresdenissä syntyi myös runoilijan Friedrich Schillerin runo Oodi ilolle. Siitä ansiosta kaupunki sai lisänimeksi ”Elben Firenze”.

August II Väkevä ja yleinen myönteinen kulttuuri-ilmapiiri oli Dresdenin onni. Dresdenin epäonni koitui toisen maailmansodan aikana, jolloin liittoutuneet pommittivat kaupunkia silmittömästi ja perusteellisesti. Kaikki piti rakentaa uudelleen. Ylösnouseminen tuhkasta kesti kauan, monta kymmentä vuotta. Nyt Dresdenin pitäisi olla valmis. Historiallisen Dresdenin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat aika lähellä toisiaan. Huolimatta siitä, kunnon perehtymiseen pitää varata aikaa, vähintään yksi päivä.

Dresdenin nähtävyyksiä

dresden (2)Ennen kuin ylitetään Elbejoki ja vieraillaan historiallisessa keskustassa, pysähdytään Neustädter Markt-aukiolla. Siinä se on: August Väkevä itse, taiteen, kulttuurin, estetiikan ja Dresdenin kaupungin ystävä. Kiitolliset dresdeniläiset pystyttivät siitä syystä hallitsijalle kunnon muistomerkin, jonka paljastamista kuningas ei kuitenkaan ehtinyt nähdä elämänsä aikana. Loistelias Kultainen ratsastaja -niminen patsas (Goldener Reiter) rakennettiin aluin perin kuparisena, mutta myöhemmin patsaaseen lisättiin runsaasti kultaa. Saksilainen Aurinkokuninkaan kollega olisi varmaan ollut nykyluomukseen tyytyväinen.

dresden (3)Ylitämme joen ja aloitamme tutustumiseen historialliseen Dresdeniin Semperoper –talosta. Saksan todennäköisesti kaunein oopperatalo on nimetty suunnittelijansa, arkkitehti Gottfried Semperin mukaan, aivan kuten ooppera Pariisissa arkkitehti Charles Garnierin mukaan. Onpa kiitettävä kunnianosoitus arkkitehdille! Tässä kauniissa uusrenessanssityylisessä rakennuksessa on esiintynyt monia nimekkäitä taiteilijoita, mm. kapellimestarit Richard Wagner ja Karl Böhm. Suomalaisista laulajista tänne ovat päässeet esiintymään mm. sopraanot Camilla Nylund ja Tuuli Takala sekä bassobaritoni Jukka Rasilainen.

dresden (4)Vieressä sijaitsee myöhäistä barokkiaikakautta edustava Zwingerin palatsi. Elämänsä tilaustyön ehti nähdä myös August II Väkevä itse, sillä palatsi valmistui ennen kuninkaan kuolemaa. Veistoksellisessa Zwingerin rakennuksessa sijaitsee nykyisin kolme museota. Niistä on tärkein vanhojen mestareiden kokoelma (jossa on näytillä esimerkiksi Rafaelin enkelit). Zwingerin toisessa museossa on matemaattis-fysikaalinen salonki, jossa voi perehtyä kattavasti tieteellisiin instrumentteihin, mm. astronomisiin mittausvälineisiin 1500-luvulta alkaen. Kolmas museo on omistettu posliinille. On suuri onni, että August Väkevä arvosti myös posliinitaidetta, sillä Zwingerissä sijaitsee maailmalaajuisin ja arvokkain ”valkoisen kullan”posliinikokoelma. Parempaa katsausta posliinitaiteeseen ei saa muualta.

dresden (5)Vaikka Zwinger olikin August Väkevän elämäntyö, hän ei kuitenkaan asunut linnassa, vaan hän tyytyi asumaan sukunsa omistamassa Dresdenin linnassa. Dresdenin linna (Residenzschloss) on Saksin vaaliruhtinaiden ja Saksin kuningaskunnan hallitsijoiden asuinpaikka. Wettinin hallitsijasuku ei ole ihan tavallinen aatelissuku, ennen kaikkea sen pitkän, tuhatvuotisen historiansa ansiosta. Suku elää yhä ja voi hyvin. Kuuluisimmat suvun jälkeläiset ovat esimerkiksi Britannian kuningatar Elisabet II ja Belgian kuningas Philippe. Nykyisin tässä monia rakennustyylejä edustavassa historiallisessa rakennuksessa sijaitsee useita museoita. Niistä on kuuluisin Vihreä holvi (Grüne Gewölbe). Museossa sijaitsee Euroopan suurin jalokivi- ja arvoesineiden kokoelma. Jalokivet, korut ja taide-esineet kuuluivat Wettinin hallitsijasuvulle ja edustavat eri aikakausien tyylejä renessanssista klassisismiin. Museo jakautuu kahteen osastoon. Toiseen, historialliseen osastoon, täytyy varata lippu etukäteen. Aarrekammion perusti tietysti kukapa muu kuin August Väkevä. Hän avasi sen yleisölle 1724 suvun vaurautta piilottamatta.

dresden (6)Dresdenin linnan takana Augustusstraße -kadulta löytyy harvinainen teos: maailman suurin posliinista tehty taideteos. Teoksen nimi on Fürstenzug-muraali. Yli sadan metrin pituinen muraali esittää Wettinin hallitsijasuvun 34 hallitsijaa ajalla 1127-1873. Hallitsijatittelit olivat mm. rajakreivi, herttua, vaaliruhtinas ja kuningas. Taideteos on laadittu maailman kuuluisammasta Meissen-posliinista. Dresdenin rautatieaseman aulasta löytyy muuten toinen valtava posliinista tehty taideteos. Se esittää Saksin kauneimpia linnoja.

dresden (7)Muraali johtaa kohti Neumarkt-aukiota, joka on jälleenrakennettu onnistuneesti jäljittelemällä barokkityyliä. Aukion komistus on Dresedenin kenties tärkein nähtävyys: kaunis barokkityylinen 1700-luvulla rakennettu Frauenkirche. Kirkko valmistui vasta 2005. Lopputulos on hurmaava. Kukapa uskoisi, että kyseessä on evankelis-luterilainen kirkkorakennus: kirkosta löytyy lukuisia koristeita, veistoksia, kullattuja yksityiskohtia, kaaria, valoisia seinämaalauksia ja paljon muitakin yksityiskohtia. Kyllä se vain on: sen edustalla seisoo Martti Lutherin patsas.

dresden (9)Dresdenissä pidetään vuosittain Saksan vanhimmat Striezelmarkt-nimiset joulumarkkinat. Perinne on jatkunut niinkin pitkään kuin vuodesta 1434. Joulutoreja järjestetään kaupungissa peräti 11 paikassa. Pääpaikka on kuitenkin Altmarkt-niminen aukio. Täällä on kuitenkin erityisen lystikästä toisena adventtisunnuntaina, jolloin kaupungissa leivotaan jättikokoinen Christstollen, eli tuttavallisemmin Stollen. Tämä kuuluisa jouluinen hedelmäpulla on siis Dresdenistä kotoisin.

dresden (10)Dresdenin historiallisessa keskustassa on olemassa toinenkin kirkko, roomalais-katolinen Hofkirche, viralliselta nimeltään Kathedrale Sanctissimae Trinitatis. Barokkityylinen tuomiokirkko on yksi suurimmista kirkkorakennuksista Saksin osavaltiossa. August Väkevä vaihtoi uskontonsa katolilaisuuteen 1600-luvun lopulla.

dresden (11)Elbe virtaa 23 kilometriä Dresdenin halki esteettömästi ja niittyjen ympäröimänä. Näköala Elbelle ja kaupungin historialliseen keskustaan aukeaa Brühlin terassilta, jossa voi istahtaa penkille ja nauttia maisemista. Dresdenin Elbejokilaakso kuului Unescon maailmanperintöluetteloon vuosina 2004-2009. Syy poistamiseen oli uuden, Waldschlösschenin sillan rakentaminen jokilaakson yli lähellä Dresdenin historiallista keskustaa. Dresdeniläiset pitivät kuitenkin siltaa Unescoa tärkeämpänä.

Toinen silta, jonka rakentaminen aiheutti aikoinaan niin ikään kiistaa kuuluu nykyisin jopa Dresdeniin nähtävyyksiin. Kyseessä on 1800-luvun lopussa rakennettu Sininen ihme (Blaues Wunder).

dresden (12)Brühlin terassilta onkin hyvä jatkaa risteilyä Elbeä pitkin linnojen kierrokselle. Tämä tapahtuu parhaiten siipiratasaluksella. Dresdenin kautta kulkee maailman suurin ja vanhin yhä toimiva siipiratasaluslaivasto. Laivasto kuuluu Sächsische Dampfschiffahrt-nimiselle yhtiölle. Risteilyn aikana pääsee laivasta käsin ihailemaan Elben 1800-luvulla rakennettuja linnoja. Määräpaikka on Pillnitz, joka tunnetaan kauniista linnasta ja puistosta. Yksi Pillnitzin asukkaista oli kreivitär Constantia von Cosel, August Väkevän suosikkirakastajatar (heitä oli monta). Kreivitär sai sen lahjaksi August Väkevältä. Kovin monta vuotta kreivitär ei siinä kuitenkaan ehtinyt asua, koska kreivitär joutui myöhemmin epäsuosioon ja hallitsija otti sen takaisin itsellensä.

dresden (13)Saksilaiset ovat aina olleet hyviä optisissa, mittaus- ja muissa laitteissa, jotka vaativat tarkkuutta. Yksi paikkakunnista, jossa sellaista taitoa harrastetaan, on pienehkö Glashütte-niminen kaupunki, joka on nykyisin saksalaisten luksuskellojen keskus. Paikkakunnalla toimii useampi kellovalmistaja. Niistä kuluisimmat ovat A. Lange & Söhne  ja Glashütte Original. Arvokkaan kellon voi ostaa Dresdenin Frauenkirchen kupeessa olevasta myymälästä.

Halvempi tuliainen Dresdenistä on joku maitotuote. Sen ei välttämättä tarvitse olla litra maitoa tai juustoviipalepaketti, koska ehdottamassamme Pfunds-myymälässä myydään kaikkea muutakin, esimerkiksi maitosaippuaa tai jopa maitograppaa! Sellaisen löytää maailman kauneimmassa meijerituotteiden myymälästä osoitteessa Bautzner Straße 79, Dresden.

dresden (14)Jos ei pidä maitograppasta, aina voi ostaa viiniä. Saksin seudulla on viljelty viiniä jo yli 850 vuoden ajan, joten tietotaito on varmaankin kohdalla. Viininviljelyalueet sijaitsevat luonnollisesti Elben kupeessa, varsinkin Dresdenin pohjoispuolella. Wackerbarthin linnassa, on esimerkiksi valmistettu kuohuviiniä jo pitkään. Vincenz Richter-nimisellä viinitilalla saa puolestaan tutustua useampiin saksilaisiin viineihin, kuten mm. eksoottisilta kuulostaviin Kerner-, Dornfelder- ja Müller-Thurgau -lajikkeisiin. Viinitilan ristikkotalossa sijaitsevassa ravintolassa saa nauttia historiallisesta ympäristöstä ja tyypillisistä saksilaisista ruokaherkuista. Ruoat katetaan Meissen posliinista valmistetuille lautasille.

Posliinin aristokraattia

dresden (15)Eipä ole ihme, sillä ravintola sijaitsee Meissenin kaupungin historiallisessa ydinkeskustassa. Meissen tunnetaan saksilaisesta valkoisesta kullasta, posliinista. Meissenissä sijaitsee Euroopan vanhin posliinitehdas, joka on toiminut yli 300 vuoden ajan. Meissenin posliini lukeutuu maailman laadukkaimpiin. Ei ihme, että edellä mainitun Dresdenin Fürstenzug-muraaliin valittiin juuri arvokas meisseniläinen posliini. Tehtaan klassikko, nk. sipulikuvio on valloittanut eurooppalaiset kauniin kattauksen ystävät jo monta vuosisataa sitten. Sipulikuviolla varustettuja laadukkaita astioita saa myös Suomesta, toki toisen valmistajan tuottamina. Siksi niitä myydään edullisemmin kuin alkuperäisiä Meissen-posliiniastioita. Posliinitehtaassa voi myös vierailla, käydä posliinimuseossa, ruokailla, ja tietysti tehdä myös ostoksia.

dresden (16)Meissen on historiallinen kaupunki, jota kutsutaan Saksin kehdoksi. Meissenistä käsin Saksin rajakreivit ja muut virkaveljet hallitsivat maata monta sataa vuotta ennen kuin Dresdenistä tuli Saksin pääkaupunki. Tärkeän kaupungin statuksen Meissen sai runsaasta hopeakaivostuotannosta, joka oli keskiaikana tuottoisaa liiketoiminta. Hopea toi vaurautta seudulle, ja sen mukana myös mahtia ja vaikutusvaltaa koko Saksille. Tuskinpa muuten Dresdenissä olisi niin paljon ihastuttavaa arkkitehtuuria, sekä näytillä jalokiviä ja muita kalleuksia. Meissenillä on ollut myös tuuria, sillä kaupunkia ei ole koskaan tuhottu historian aikana. Harvinaisen hyvin säilyneen historiallisen keskustan tärkein nähtävyys on Albrechtsburgin linna, myöhäiseen goottilaistyyliin rakennettu hallitsijoiden asuinpaikka. Albrechtsburg on Saksan ensimmäinen linna, joka rakennettiin nimenomaan asumistarkoitukseen, eikä puolustukseen.

Lasten Dresden

dresden (17)Dresdenin keskustassa sijaitsee lapsille tarkoitettu junarata. Rautatiepuisto (Parkeisenbahn)  on lapsiperheille tarkoitettu puisto, josta löytyy pienoisrautatie. Vaikka junia kuljettavatkin aikuiset, rautatien toimintaan osallistuvat aktiivisesti myös lapset toimimalla esimerkiksi konduktööreinä. Rautatie toimii kesäaikana kaupungin Großer Garten- keskuspuistossa. Eräs junien pysähdyspaikoista on Dresdenin eläintarha. Meissenilläkin on oma, pienempi eläintarha.

Elben jokiristeily on tarkoitettu suuremmille lapsille, mutta pienemmätkin voivat nauttia Elbejoen maisemista Königstein– huvipuistossa. Huvipuistossa voi Miniatur-Elbtat-osastolla ihmetellä Saksin junaradan ympärillä olevia kauniita maisemia, jotka on esitetty pienoiskoossa. Lisäksi voi kiipeillä, hypätä trampoliinilla, seikkailla labyrintissa, ja uskalias nuoriso voi myös testata Benji-hyppämistä.

Mäkeä voi laskea rinteessä myös kesäisin esimerkiksi Altenbergin kylässä. Jos sataa vettä niin silloin voi käydä Dresdenin Georg-Arnhold-Bad– vesipuiston sisätiloissa.

Aivan pienille lapsille Dresdenissä on kaksi leikkipaikkaa, joissa voi kiipeillä, hyppiä trampoliinilla, laskea liukumäkeä tai vaikka katsoa 3D-elokuvia myös sisätiloissa. Ne ovat Remmi-Demmi Kinderland  ja Playport Dresden.

Tiedoksi muuten (iso)vanhemmille: Dresdenissä sijaitsee myös suositun saksalaisen lastenkirjailijan Erich Kästnerin museo (Pojat salapoliiseina, Töpö ja Anton). Myös Karl Mayn, toisen (entisen) nuorten suosikkikirjailijan museo löytyy Dresdenistä (Winnetou).

Ostoksia ja muita huveja Dresdenin seudulla

dresden (18)Jos aikaa on niukasti, eikä ehdi maaliman kauneimpaan meijerituotteiden myymälään, perinteiselle viinitilalle tai jos luksuskellon osto ei sovi lomabudjettiin, kannattaa suunnata suoraan Dresdenin keskustan ostoskeskuksiin. Sellainen on esimerkiksi Altmarkt-Galerie, joka sijaitsee Altmarkt-aukiolla Frauenkirchenin kupeessa. Samalla aukiolla järjestetään kuuluisa dresdeniläinen joulutori. Lue lisää Dresdenin ostospaikkoista. Ks. hintataso Saksa.

Illalla voi mennä esimerkiksi Semper-oopperaan tai kuuntelemaan jazzia Jazzclub Tonne-klubille. Jazzmusiikin ystäville tarjoutuu vuosittain toukokuussa mahdollisuus kuunnella elävää Dixieland-tyypistä musiikkia Dresdenin Dixieland-festivaalilla. Suunnilleen samoihin aikoihin järjestetään Dresdenin musiikkifestivaali, jonka repertuaari on lähinnä klassista musiikkia.

Aina voi tietysti käydä illalla syömässä. Saksilaista ruokaa tarjotaan ainakin ravintoloissa Altmarktkeller ja Sophienkeller. Lue lisää Dresdenin ravintolatarjonnasta.

dresden (19)Dresdenin seudulta etelään, romanttisessa Saksin Sveitsissä, on myös useita kylpylöitä. Saksin Sveitsi on hiekkakivivuoriston ympärillä sijaitseva alue, joka jatkuu Tšekin puolelle. Vuoriston korkein huippu on Große Zschirnstein (562 m). Huomattava osa aluetta on suojeltua mukaan lukien Saksin Sveitsin kansallispuisto, joka sijaitsee Elben itäisellä puolella. Läntiseltä puolelta Elbeä löytyy Königsteinin linnoitus, yksi Euroopan suurimmista vuorilinnoituksista. Mainitsemme kaksi suojelualueella sijaitsevaa kylpyläpaikkakuntaa.

Bad Schandau on esimerkiksi erikoistunut Kneipp-hoitoihin. Voit oleskella vaikka Lindenhof 4*-hotellissa. Lähellä on myös parantavan ilmaston omaava kylpyläkaupunki Rathen, jossa voit majoittua esimerkiksi Elben kupeessa sijaitsevaan Elbschlösschen 4*-kylpylähotelliin, tai sitä vähän pohjoisempaan Parkhotel Ambiente 4* wellness-hotelliin.

Dresdenin liikenne ja majoitus

Dresdenin lentokenttä sijaitsee 18 km kaupungin keskustasta pohjoiseen. Dresdenin pääsee Suomesta esimerkiksi Lufthansalla. Toinen vaihtoehto on lentää Berliiniin, josta on matkaa vaajat 200 km tai myös Prahaan, etäisyys noin 160 km. Dresdenin lentokentältä pääsee kaupungin keskustaan esimerkiksi S2-junalla.

Dresdenin seudun julkista liikennettä koordinoi VVO-yhtiö. Jos tarkoituksena on oleskella pelkästään Dresdenin kaupungissa, niin julkinen liikenne on varmaan hyvä vaihtoehto sillä se toimii hyvin. Tästä löydät paikallisliikenteen reittikartat. Jos on tarkoitus käydä muuallakin Saksissa, esimerkiksi omatoimisilla retkillä, kannattaa miettiä auton vuokrausta. Vinkki: valitse hotelli keskustan ulkopuolella, josta on helppo lähteä maantielle, mutta josta ovat hyvät yhteydet kaupungille paikallisliikennettä käyttäen. Varaa tästä hyvä hotelli Dresdenistä. Oletusarvona on 3*≤ ja kaksi henkilöä/vrk.

Esimerkkejä Adrianin räätälöidyistä matkoista Saksaan – tilaa tästä omasi!

Hotellit Dresden, Hotellit Meissen, Hotellit Saksin Sveitsi, Autonvuokraus Dresden, Lennot DresdenLufthansaAutonvuokraus Berliini, Lennot Berliini: Lufthansa, Air Baltic, KLM, Autonvuokraus Praha, Lennot Praha: CSA (suorat lennot), KLM, Air Baltic, Lufthansa  Hotellit Travemünde-Lyypekki.


Lentotarjouksia Saksan eri kaupunkeihin, autonvuokraus Saksassa:

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...