Bayreuth – oopperan loistoa

bayreuth (1)

Baijerin Pohjois-Frankenissa sijaitseva Lappeenrannan kokoinen Bayreuth tunnetaan tasokkaana oopperakaupunkina. Kutsu esiintymään Bayreuthin lavalle on kunniaosoitus. Melkein yhtä hyvin voi myös sanoa, että pelkästään osallistuminen musiikkitapahtumaan katsojana on jo elämys.

bayreuth (3)Bayreuthin tunnetuin kulttuuritapahtuma on Bayreuthin kansainväliset musiikkijuhlat. Maailman vanhimpiin musiikkitapahtumiin (1876) kuuluva festivaali järjestetään vuosittain heinäkuun lopusta elokuun loppuun. Suosittu ja arvovaltainen musiikkitapahtuma järjestetään vasta varten rakennetussa Bayreuthin Juhlanäyttämötalossa (Festspielhaus). Monella suomalaisella oopperalaulajalla on ollut kunnia osallistua Bayreuthin musiikkijuhliin baritoni Martti Talvelasta sopraanoon Camilla Nylundiin. Eniten siellä on laulanut basso Matti Salminen, yli 150 kertaa. Vuoden 2016 esiintyjä oli basso Timo Riihonen.

bayreuth (5)Bayreuthin musiikkijuhlat syntyivät säveltäjä Richard Wagnerin ideasta järjestää omat musiikkijuhlat. Siitä syystä säveltäjä asettautui Bayreuthiin, joissa hän eli elämänsä melkein loppuun saakka.

bayreuth (6)Wagnerin elämään, arkeen ja uraan voi tutustua säveltäjän Bayreuthin-kodin tiloissa Wagner- museossa. Musiikkijuhlien johtajat ovat perinteisesti kuuluneet Wagner-sukuun.

bayreuth (8)Bayreuthissa on toinenkin ooppera, joka oli olemassa jo ennen kuin Wagner muutti kaupunkiin. Kyseessä on Rajakreivin oopperatalo. Upeata barokkityylistä oopperataloa kehutaan akustiikastansa vuoksi sekä siitä, että talossa on säilynyt monia alkuperäisiä sisustusmateriaaleja. Siitä syystä Bayreuthin oopperatalo on päässyt Unescon maailmanperintöluetteloon. Rajakreivin oopperatalo toimii museona. Toisin kuin musiikkijuhlien Juhlanäyttämötalo rajakreivin ooppera sijaitsee kaupungin keskustassa.

bayreuth (9)Tuskinpa kumpaakaan oopperataloa ei olisi olemassa ilman rajakreiviä. Tarkemmin sanottua rajakreivitärtä. Kreivittären nimi oli Wilhelmine von Bayreuth. Hän oli alun perin preussilainen prinsessa, joka avioitui rajakreivin kanssa ja muutti Pohjois-Baijeriin. Hän oli Bayreuthin hallitsija, mutta myös muusikko, säveltäjä sekä taiteen, filosofian ja kauneuden ystävä. Edistyksellisenä tiedettä ja kulttuuria edistävänä hallitsijana hän perusti edellä mainitun oopperan vuonna 1748, kunnosti Eremitage-puiston ja vanhan linnan 1735 ja rakennutti Uuden linnan 1749-1753. Sekä monta muuta Bayreuthin kaunista rakennusta ja puistoa.

bayreuth (12)Näistä Wilhelminan rakennuttamisista kokonaisuuksista Adrianin henkilökunta vaikuttui eniten Eremitage-puistosta, jonka kokonaisuuteen kuuluvat koristeelliset arkadit, suihkulähteet, hyvin hoidetut puutarhat, pensaslabyrintti, kullatut veistokset ja nelivaljakko.

bayreuth (16)Kaupunki tunnetaan myös toisen asian ansiosta. Bayreuthissa tuotetaan Maisel’s Weisse-nimistä vehnäolutta. Maisel-olueelle on omistettu museo, yksi niistä kaupungin yli kahdestakymmenestä.

bayreuth (17)Lasten kanssa Bayreuthiin? Kyllä. Lapsia on toki turhaan houkutella Wagnerin tunnetusti pitkiin oopperaesityksiin, mutta elämää on muuallakin kaupungissa Wagnerista huolimatta. Bayreuthilla on oma pieni Röhrensee –niminen eläintarha, jossa voi nähdä esimerkiksi flamingoja tai vaikka ajella veneellä. Lisäksi kaupungissa on useita leikkipuistoja.

Bayreuth ja ympäristö

Bayreuth ympäristöineen tarjoaa mielenkiintoisia kohteita. Bayreuth sijaitsee kauniin luonnon keskellä:  Fichtelgebirge– , Frankenwald-vuoriston ja Frankenin Sveitsin välillä.

bayreuth (19)Frankenin Sveitsi on varsin tunnettu kauniista luonnostaan, jyrkistä rinteistään ja tippukiviluolistaan. Pottensteinista löytyy koko perheen kesäinen kelkkamäki, jossa vauhtia riittää. Samalta paikkakunnalta löytyy myös kaikenikäisille sopiva vesipuisto. Hieman pohjoiseen löytyy pienehkö kylpyläpaikkakunta Bad Staffelstein. Majoitu esimerkiksi Kurhotel an der Obermaintherme 4*-hotelliin. Frankenin linnanreitti kulkee Bambergin kaupungin ohi. Bamberg on entinen frankkilainen keisarien ja piispojen kaupunki, jonka vanha keskusta on hyvin säilynyt. Tästä syystä Bamberg on saanut kunnian päästä Unescon maailmaperintöluetteloon.  Frankenin pohjoisosassa sijaitsee myös kuuluisa kylpylä Bad Kissingen. Kylpylä on perustettu jo vuonna 1883. Perustamisaikoina kylpylässä viihtyi hyvin ns. parempi väki – keisarit, kuninkaat ja poliitikot. Kylpylän erikoisuudet ovat kivennäisvesi ja muta. Majoitusehdotus: Kaiserhof Victoria 4*.

Bayreuthin liikenne ja majoitus

Bayreuthin lähin kansainvälinen lentokenttä on Nürnbergin lentokenttä, joka sijaitsee kaupungista pohjoiseen. Nürnbergiin pääsee Suomesta esimerkiksi Lufthansalla tai KLM:llä. Nürnbergista Bayreuthiin on noin 80 kilometriä matkaa, mikä on noin 1 tunti 15 minuuttia autolla ajoa. Toinen vaihtoehto on lentää Müncheniin, josta on matkaa vaajat 250 km (vajaa 3 tuntia) tai myös Frankfurtiin, etäisyys noin 280 km (n. 3t 30 min).

bayreuth (13)Bayreuthin seudulla helpoimmin pääsee liikkumaan autolla koska pohjois-Frankenin seudulla ei ole kovin suuria kaupunkeja, jotta kaupunkien (ja kylien) väliset julkisen liikenteen yhteydet olisivat saumattomat. Lisäksi junien ja bussien aikataulujen sovittaminen vie aikaa ja aiheuttaa turhaa stressiä. Voi kuitenkin yrittää seutuliikennettä hoitavan VGN-yhtiön verkkosivujen avulla. Tässä on reittikartta. Tästä voit vuokrata auton esimerkiksi Nürnbengistä.

bayreuth (11)Bayreuthin kaupungin sisällä toki kannattaa käyttää paikallisliikennettä: liikenne toimi hyvin eikä tarvitse stressailla kaupunkiajolla. Bayreuthilainen paikallisliikenteen järjestäjä on VGN. Tästä pääset suunnittelemaan matkaa. Majoitusvinkki: valitse hotelli keskustan ulkopuolella, josta on helppo lähteä maantielle, mutta josta ovat hyvät yhteydet kaupungille paikallisliikennettä käyttäen. Varaa tästä hyvä hotelli Bayreuthista. Oletusarvona on 3*≤ ja kaksi henkilöä/vrk.

Esimerkkejä Adrianin räätälöidyistä matkoista Saksaan – tilaa tästä omasi!

Hotellit Bayreuth, Hotellit Pottenstein, Hotellit Bad Staffelstein, Hotellit Bamberg, Hotellit Bad Kissingen, Autonvuokraus Nürnberg, Lennot NürnbergLufthansaKLM, Autonvuokraus München, Lennot München: Lufthansa (suorat lennot), Air Baltic, KLM, Autonvuokraus Frankfurt, Lennot Frankfurt: Lufthansa (suorat lennot), Air BalticKLMHotellit Travemünde-Lyypekki.

Lentotarjouksia Saksan eri kaupunkeihin, autonvuokraus Saksassa:

FacebooktwitterFacebooktwitter

You may also like...