Miten suunnittelet toimivan loman?

Monet meistä suosivat omatoimisia lomia. Niissä on useita hyviä puolia: tyypillisesti ne ovat halvempia kuin järjestetyt, ja loman aikana on vapaus liikkua ja tehdä mitä huvittaa. Toisaalta, valmismatkat tarjoavat asiakkaille valmiin ja turvallisen kokonaispalvelun: varaavat lennon, valitsevat asiakkaan puolesta hotellin, kuljetuksen paikan päällä, ja usein myös tarjoavat oppaan palvelut. Matkatoimistot eivät kuitenkaan veloita tyhjästä, vaan tarjoama palvelu sisältää ammattitaidon ja kokemuksen, jotta lomallesi voit mennä turvallisin mielin. Kaikkia näitä palveluja tarvitaan myös kun kyseessä on omatoimiloma, jolloin loman suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon juuri nämä edellä mainitut lennot, majoitus, kuljetus ja opastus ja ennen kaikkea turvallisuus. Tässä muutama vinkki, miten rakentaa itselle toimiva omatoiminen loma Euroopassa ja saada kaikki nämä palikat kokoon.

Milloin haluat mennä?
pariisi retket (7)Paras aika matkustaa useampaan Euroopan maahan on ennen heinäkuuta ja elokuun jälkeen. Heinä- ja elokuu ovat maanosassamme suosituimmat kuukaudet, mikä kannattaa ottaa huomioon ainakin lentojen saatavuudessa ja hinnoissa. Jos haluat päästä mahdollisimman halvalla, kannattaa varata lentoliput ajoissa, mieluummin niin pian kuin mahdollista, vaikka jo edellisenä kalenterivuonna, mikäli lentoja on jo myynnissä. Jos viivyttelet lentolipun oston kanssa ja päätät ostaa sen esimerkiksi kuukausi ennen matkaa, saatat pettyä karvaasti. Tässä Finavian lentoyhteydet.

Viikonpäivä
Monissa maissa lauantai on suosituin vaihtopäivä. Toisaalta kaikki Suomesta lentävät lennot eivät tietenkään kohdistu pelkästään lauantaihin, ja tulo- ja lähtöpäivä voivat lisäksi olla erilaiset. Muina kuukausina viikonpäivällä ei ole niin paljon väliä, mutta jos matkasi tapahtuu heinä- tai elokuussa, varmista, että majoitus onnistuu myös muina päivinä kuin vain lauantaista lauantaihin, tai että tarvittaessa pystyt oleskelemaan myös 7 päivää lyhemmän ajan potentiaalisessa majapaikassasi. Tämä koskee erityisesti taloja, huviloita ja myös useita lomahuoneistoja eri maissa. Toisaalta hotelleihin voi tulla ja sieltä lähteä milloin vaan.

Mikä lentokohde?
Pelkästään jo Helsinki- Vantaa lentokentältä pääsee suoraan 130 kohteeseen. Lisäksi on olemassa kesä- ja talviaikatauluja. Kohteen valinta riippuu mm. kuljetuksesta, ja siitä, mitä lomalla on tarkoitus tehdä.

Kuljetus: lentokenttä, isot, vielä isommat kaupungit ja kaupungista muualle
Ennen kuin edes alat miettiä majoitusta, sinun tarvitsee jo etukäteen tietää ainakin kaksi asiaa: a) mitä lomallasi tahdot tehdä ja b) miten sinun on tarkoitus liikkua, esimerkiksi käyttäen julkisia kulkuvälineitä vai vuokrata auton. Adrianin nyrkkisääntö on tämä: jos pääkohteesi on vain ja juuri se kaupunki, jossa lentokenttä sijaitsee, jos käynti on lyhyehkö, jos tämä on sinun ensimmäinen käyntisi kyseisessä kaupungissa ja tahdot kierrellä kaupungin nähtävyyksiä, autoa et tarvitse, sillä Euroopan kaupunkien julkinen liikenne on periaatteessa toimiva kaikkialla. Toisaalta, jos pääkohteesi sijaitsee kyseisen kaupungin lentokenttää kauempana, esimerkiksi idyllisessä alppimaisemassa, saatat tarvita autoa. Tässä tapauksessa sinun ongelmasi on ratkaistu, ja nyt voit hyvällä mielellä jatkaa loman suunnittelua.

lontoo lapset (18)Toisin on jos pääkohteesi on juuri se kaupunki, jossa lentokenttäsi sijaitsee. Tässä vaiheessa sinun kannattaa ottaa esille kyseisen kaupungin julkisen liikenteen kartta (linkit karttoihiin sijaitsevat Adrianin eri maiden kaupunkiesittelyn yhteydessä). Jos olet autolla liikkeellä, hermoja vähemmän raastava vaihtoehto on ruveta etsiskelemään paikkaa, joka on keskustan ulkopuolella, mutta joka on kuitenkin julkisen liikenteen ulottuvissa. Näin ollen pysäköit auton majapaikkasi tuntumaan ja jatkat kaupungin kiertelemistä paikallisliikenteellä. Tämä vaihtoehto sopii tietysti myös muille, autottomille matkailijoille. Sitä paitsi keskustan ulkopuolella olevat hotellit ja muut majapaikat ovat melkein poikkeuksetta keskustaa halvemmat. Tässä ei kuitenkaan kannata mennä liian pitkälle, ei ainakaan Euroopan suurimmissa kaupungeissa. Esimerkiksi vaikka Lontoon julkinen liikenne toimiikin hyvin ja ulottuu kymmeniä kilometrejä kaupungin keskustasta eri suuntiin, sinun kannattaa ottaa huomioon sekä matkan ajallinen kesto että paikallisliikenteen matkakulut. Jos olet ensikertalainen ja kiinnostunut esimerkiksi ainoastaan Lontoon perusnähtävyyksistä, sinun kannattaa miettiä majoitusta esimerkiksi vyöhykkeillä 1 tai 2. Muussa tapauksessa menee liikaa arvokasta Lontoo-aikaa matkustamiseen. Myös säästö, joka syntyy siten, että valitset hotellin, joka on keskustasta kaukana tulee kyseenalaiseksi koska toisaalta joudut maksamaan vyöhykelisiä.

Jos autottomana toivot viettäväsi lomaa lentokenttäkaupungin ulkopuolella, ota ensin etukäteen selvää bussien ja junien aikatauluista, hinnoista ja matkan kestosta. Huomio myös siirtymäajat. Laadi myös varasuunnitelma, jotta varmistat liikkumisen mikäli jotakin yllättävää tapahtuu, esimerkiksi jos joku bussi- tai junavuoro jäisi väliin. Hyvä palvelu joissakin maissa (esim. Kroatiassa tai Sloveniassa) on noutopalvelu. Tämä tarkoittaa, että lomatalojen, huoneistojen tai joskus hotelleiden omistajat tarjoavat lisäpalveluna maksua vastaan asiakkaan noudon lentokentältä ja takaisin. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden käydä siellä, jonne pääsy julkisilla välineillä on hankalaa. Se kannattaa hyödyntää myös siksi, koska näin voit tutustua majapaikkasi omistajaan etukäteen ja saada lisäinfoa kohteesta. Tämä nouto on myös useimmiten edullisempaa kuin tavallinen lentokentältä napattu taksi.

Muissa tapauksessa Adrian suosittelee auton vuokraamista. Auto on kätevä kulkuväline jos haluat liikkua vapaasti, esimerkiksi käydä retkellä, isommassa ruokakaupassa, rannalla, kierrellä maata ja maita, yöpyä eri kohteissa, tai muuten vaan välttää julkisten kulkuvälineiden jonotusta tai matkalaukkujen kantamista.

Liikenne
Ennen kuin istut rattiin, perehdy paikalliseen liikennekulttuuriin ja sääntöihin. Suomalaisia matkailijoita silmällä pitäen asiantuntevin apu löytyy Autoliiton matkailupalveluista. Voit jopa ostaa itsellesi kirjan Autolla Eurooppaan, joka on erinomainen opas liikkuessasi autolla Suomen rajojen ulkopuolella. Suurimpien etäisyyksien ja reittien laskemiseen kannattaa käyttää Via Michelinin reittisuunnittelua. Tämän lisäksi kannattaa myös hyödyntää maakohtaisia Autoliittoa vastaavia organisaatioita, joiden linkit löytyvät kunkin Adrianin maakohtaisen osuuden kohdalla (esim Saksan kohdalla ADAC). Useammilla maakohtaisilla sivuilla löytyvät myös linkit valtiollisiin rautateihin ja joihinkin linja-autoyhtymiin.

Saaret
dubrovnik (10)Jos sinulla on tarkoitus mennä saarelle vuokra-autolla, varmista vuokra-auton tarjoajalta, onko sinulla lupa sinne mennä. Toisin sanoen, korvaako vuokraamo esimerkiksi lauttamatkan aikana tai itse saarella mahdolliset vauriot, sillä tämä ei ole laisinkaan itsestään selvä asia. Vuokra-autoa ei myöskään saa viedä ulkomaille ilmoittamatta siitä etukäteen autonvuokrausyhtiölle. Jos olet varaamassa majoitusta saarella, varmista sitä ennen että ehdit a) lautalla saarelle toivomasi aikana ja b) saarelta pois toivomasi aikana, esimerkiksi siten, että olet lentokentällä hyvissä ajoin ennen koneesi lähtöä. Ota huomioon myös siirtymäajat. Joidenkin maiden lautta- ja laiva-aikataulut löytyvät Adrianin maakohtaisten linkkien osiossa, esimerkiksi Kroatian.

Hotelli, lomahuoneisto vai talo?
Adrianin nyrkkisääntö on seuraava: Hotelli: jos matkalle on menossa pienempi seurue, joka mielellään oleskelee taajamassa, liikkuu julkisilla kulkuvälineillä, oleskelee yhdessä paikassa lyhyemmän ajan ja käy säännöllisesti syömässä ravintoloissa. Lomahuoneisto: jos esimerkiksi viikon kestävälle matkalle on menossa pienempää isompi seurue, esimerkiksi 2-5 henkilön kokoinen perhe, joka mielellään seuraa omaa rytmiä ja pitää lomahuoneiston tuomasta vapaudesta. Talo: sama kuten edellä, paitsi että matkaseurue on tyypillisesti isompi. Sen lisäksi talo tai huvila sopii myös ylellisyyttä ja omaa rauhaa arvostavalle ihmisille.

Yksi vai monta majapaikkaa?
Tavallisesti yksi, mikäli olet lomalla vain noin viikon verran. Jatkuva tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen voi olla rasittavaa, varsinkin jos matkalla on lapsia. Sitä paitsi yhden tukikohdan valinta tulee myös edullisemmaksi, sillä useammassa maassa lomahuoneistot tai talot lisäävät hintoihin lyhyen oleskelun (alle 4 vrk:n) prosenttiosuuden, joka on tyypillisesti 30%. Tämä ei kuitenkaan päde hotelleihin, sillä suurimmassa osassa hotelleita minimioleskeluvaatimus on vain 1 päivä. Hotellimajoitus on erittäin hyvä vaihtoehto silloin kuin kyseessä on kiertomatka.

Retkikohteet
Retkien kanssa ei tarvitse erityisesti stressailla. Jos olet nimenomaan kiinnostunut jostakin tietystä kohteesta, rakenna aikataulusi sen pääkohteen mukaan. Tutki reitti, miten matkustat majapaikasta retkikohteeseen, laske ajotunnit, huomioi tauot, käy nähtävyyden nettisivulla, katso aukioloajat ja pääsylippujen hinnat, ja mieti vielä kerran, mitä tarkemmin haluat retkikohteessa nähdä. Esimerkiksi 500 kilometrin pitkä matka kannattaa jättää välin ellei motivaatio ole hyvin korkea. Muista, että sinun kannattaa myös levätä retkestä esimerkiksi seuraavana päivänä. Lomailu ei ole suorittamista.

Näin teet sen itse
Varaa lennot. – Tutki alustavasti mahdollisia majoitusvaihtoehtoja. – Mieti, mikä on kuljetuksesi lentokentältä majapaikkaan, minkäänlaisia palveluja tarvitset loman aikana, mitä aioit tehdä kohdepaikassa ja tarvitsetko autoa. Jos käytät julkista kulkuneuvoa, varmista sen aikataulut suuntaan ja toiseen, tiedustele kuljetuksen hintaa ja laadi varasuunnitelma. – Varaa majapaikkasi ottaen huomioon ed. mainitut kriteerit. – Nauti.

Mikäli aikasi, taitosi tai energiasi tee-se-itse-suunnitteluun ei kuitenkaan riitä, lue lisää matkakonsultoinnista, niin rakennamme lomasi yhdessä.

PalvelutAdrianin yksilöllisesti räätälöidyt valmismatkatMatkakonsultointiAdrianin kohteet –  PalveluhinnastoHintataso EuroopassaHyödyllisiä linkkejä –  Miten suunnittelet toimivan loman